Saartje de troost- en rouwdoodle

Een van de manieren waarmee ik mensen met dementie, maar ook kinderen en iemand met een verstandelijke beperkingen wil helpen met het rouwproces, is met troosthond-in-opleiding Saartje. Saartje is een Labradoodle.

In de Verenigde Staten wordt een troosthond al veel gebruikt, in Nederland nog amper of niet. ,,Ik dacht: ik wil ook een hond die dat kan. Uiteindelijk is het Saartje geworden. Het ras is heel geschikt en zij is superlief.” De bedoeling is dat ze waar nodig mee gaat naar gesprekken bij mensen thuis, als iemand overleden is (vaak pas het tweede gesprek, na overleg). En eventueel ook naar uitvaarten. ,,Met name voor kinderen die hun verdriet niet zo goed kwijtkunnen is knuffelen met de hond heel fijn.

Saartje gaat ook altijd mee naar het verzorgingstehuis waar haar vader woont. ,,Geweldig om te zien wat het bij bewoners losmaakt. Mensen die slaperig in hun stoel hangen gaan ineens lachen, knuffelen met Saartje, vertellen over hun eigen hond of over hun kinderen die een hond hebben.” Saartje gaat dus ook worden ingezet voor die doelgroep.

Momenteel zit ze nog op een basistraining voor pups. ,,Daarna krijgt ze gedragstraining. Ik train haar ook zelf. Maar ze is van zichzelf al heel lief en warm. Ze kan nu al troost bieden eigenlijk.” Al wordt het pas officieel een troosthond als ze een jaar of twee is.